Unde și cât au cheltuit românii de revelion?

Aproape 170.000 de români au cheltuit peste 40 milioane de euro pe vacanțe de Revelion, în țară și străinătate

În jur de 155.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în creştere cu 7% față de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei, cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent.

În străinătate au călătorit, prin intermediul agențiilor de turism, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an, aproape 10.000 de români, în creştere cu 22%. Aceştia au cheltuit în afara țării, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane euro, sumă cu 23% mai mare faţă cea din anul anterior.

Chiar dacă sfârşitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice şi sociale, atât pe plan intern, cât şi extern, acestea nu i-au mai afectat pe turiștii români la fel ca în anii anteriori, ceea ce a determinat creşterea circulaţiei turistice în preajma sărbătorilor de iarnă.

În această perioadă, s-a menţinut preferința turiștilor pentru destinațiile din România, tendință care se va păstra pe tot parcursul anului 2017, pe fondul conjuncturii politice internaționale și a siguranței pe care o oferă țara noastră, ca destinație de vacanță.

 

SITUAŢIE ESTIMATIVĂ a locurilor vândute pentru Revelionul 2016/2017 în ROMÂNIA:

1. Litoral 800
2. Delta 300
3. Alte localităţi (inclusiv turism rural) 55000
4. Balneo 29000
5. Bucureşti şi alte oraşe 35000
6. Montan 38000
TOTAL: 158.100

 

Revelionul în ROMÂNIA

Evenimentele din ultima parte a acestui an nu au influențat turiştii români și nu au existat săderi pentru rezervările de Revelion în stațiunile din țară, comparativ cu anul trecut.

Ca de obicei, destinațiile cu tradiție au fost arhipline, înregistrându-se la nivel național o creștere a numărului de turişti cu 7% față de anul trecut.
Peste 29.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare, în creștere de 3,5%, fata de anul trecut.

Creşteri s-au înregistrat și în Delta Dunării, dar nu și pe Litoral.

În continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural.
Astfel, 55.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea la pensiuni, cu 5% mai mult faţă de anul trecut.

Creșteri s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 38.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, în creștere cu 5% față de anul trecut.
Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 35.000 de persoane, în creștere cu aproximativ 16% față de anul anterior.

În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut față de anul anterior cu o medie de 6%.
Astfel, românii au cheltuit peste 154 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în crestere cu 8% față de anul anterior.

Cele mai căutate zone au fost: Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

 

SITUAŢIE ESTIMATIVĂ a locurilor vândute pentru Revelionul 2016/2017 în STRĂINĂTATE:

1. AUSTRIA 2000
2. GRECIA 800
3. TURCIA 100
4. BULGARIA 1000
5. UNGARIA 1000
6. EGIPT 100
7. SLOVACIA 100
8. MALTA 300
9. FRANTA 400
10. TUNISIA 0
11. ITALIA 350
12. SPANIA 600
13. ANGLIA 400
14. THAILANDA 300
15. DUBAI 600
16. MAROC 100
17. CEHIA 200
20. BENELUX 100
21. ISRAEL 200
22. CROATIA 80
23. ELVETIA 50
24 GERMANIA 200
25 DEST.EXOTICE 1000
TOTAL: 9980

Revelionul în STRĂINĂTATE

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă și pachete turistice de tip "city-break", în orașe europene și destinații exotice îndepărtate.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 10.000 de turiști români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate.
Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a crescut cu aproximativ 22%, față de anul 2016, aceștia cheltuind cu 23% mai mult față de anul trecut.
Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în: Austria, Franța, Italia, Slovenia și Bulgaria.

Se menține, în schimb, un interes scăzut pentru destinații tip "city-break", precum și dispariția solicitărilor pentru ţările din zona Orientului Apropiat si Mijlociu, compensate de creșterea interesului pentru destinații îndepărtate.
Astfel, au apărut destinații noi de Revelion, în preferințele turiștilor români, precum: Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda.

 

Turism SEMI-ORGANIZAT şi REZERVĂRI "ONLINE"
Pe finalul acestui an, s-a menținut "trend"-ul organizarii pe cont propriu a vacanțelor.
Astfel, numărul turiştilor romani care îşi cumpăra servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creştere. Aceştia rezervă în special bilete de avion şi cazări în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agrement, specifice perioadei.

 

CONCLUZII

Evenimentele pe plan intern, cât și extern, nu au influențat semnificativ dorința românilor de a călători în această perioadă, ceea ce a condus la o uşoară creștere a numărului de turiști, față de anul trecut.
Vremea rece, normală pentru această perioadă, a crescut cererea pentru destinațiile de schi, interne și externe.

Turiștii au devenit din ce în ce mai conștienți că siguranța călătoriei este cel mai important aspect, ceea ce i-a determinat pe cei mai mulți să fie mai precauţi în alegerea locaţiei pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

Acestea date sunt aproximative, care au fost obţinute pe baza datelor furnizate de I.N.S.S.E. (Institutul Național de Statistică și Studii Economice), a estimărilor furnizate de către membrii F.P.T.R. şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.
Datele au fost analizate de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi de Organizaţia de Marketing Turistic din România.